Motorlu Otomatik Kepenk Yaptırma Rehberi

SE77 RAL Motorlu otomatik kepenk

Kepenk yaptırırken birçoğumuzun gözardı ettiği veya farkında olmayan noktaları toparlayarak sizler için bir kılavuz oluşturmak istedik.

Kepenk yaptırırken dikkat edeceğimiz önemli noktalar:

  • Kepengin ne amaçla kullanılacağı; depo-mağaza-garaj vb
  • Kepengin tahminen günde kaç defa açılıp kapanacağı
  • Kullanılacak yerin güvenlik, ses izolasyonu veya hava geçirgenliği gereksinimi
  • Çevresel etkenler

Öncelikli olarak kepengin ne amaçla kullanılacağı çok önemlidir, örneğin bir garajın veya mağazanın gereksinimleri ve kullanılacak aksesuarları farklıdır. Kepenk sistemleri genel olarak 4 dk ısınmaya ayarlı termik emniyet sistemi ile donatılmışlardır. Bu sebeple 4 -5 dk dan daha fazla çalışan motorlar ısı termiği sayesinde durmakta ve soğuması neredeyse bir saat civarındadır. Normal tüp motorlar otomatik kepengin yoğun kullanılacağı alanlarda işe yaramayacaktır. Öte yandan mağazaların delikli profil ihtiyacı, restoranların ise doğalgaz sistemi ve yangın yönetmeliğine göre hava geçirir panel ihtiyacı, garajların ise egzoz gazı birikmesine karşı yine aynı profille ve ek olarak garaj açıcı & emniyet fotoseli ile donatılması gerekmektedir.

Kepengin günde kaç defa açılıp kapanacağı bize seçmemiz gereken motor hakkında bilgi verir. Düşükten yoğuna sıralayacak olursak kepenk motorları tüp motor – zincirli motor <  dc motor < boxster motor olarak. Tüp motor ve büyük kepenkler için kullanılan endüstriyel zincirli motorlar 4 / 6 dk çalışma kapasitesi sunarken, kendinden UPS’li DC tüp motorlar 10-15 daireli konutlarda gerekli kapasiteyi sağlamaktadır. Daha yüksek açma kapama yapılacak yerlerde ise 380 Volt ile çalışan box tipi motorlar tavsiye etmekteyiz.

Otomatik kepenk profil ve malzemeleri seçilirken gerekli herşeyi kontrol etmeliyiz, örneğin profil alaşımının durumuna göre deniz kenarında kullanıp kullanılamayacağı, ses izolasyonu gerekli ise poliüretan dolgulu kepenk profili seçimi, seçilen profillerin kepenk ölçülerine uygunluğu ve güvenlik gereksinimini karşılayıp karşılamayacağı gibi.

En çok kullanılan profiller:

ST77 Çelik poliüretanlı 77 mm’lik profiller: güvenlik açısından oldukça yeterli olup aynı zamanda düşük maliyetlidir, dezavantajları arasında ağırlığı ve fabrikasyon renkler dışında sunulamaması sayılabilir. Aynı profilin ev panjurları için 55 mm  ST55 ve daha büyük endüstriyel kepenkler için 100 mm lik ST 100 modeli bulunmaktadır.

SL77 Aluminyum poliüretanlı 77 mm’lik profiller: güvenlik açısından çok yeterli olmamakla birlikte oldukça sessiz ısı yalıtımlı profillerdir. Dezavantajları belirli yükseklikten sonra kullanılamaması ve çelik poliüretanlı profillere göre daha maliyetli olmasıdır. Bu profil grubu SL39 / SL41 / SL45 / SL55 / SL 56 ve SL100 olarak farklı varyasyonlara da sahiptir, her varyasyonun farklı renk skalası bulunmaktadır.

SE77 içi boş profiller 77 mm’lik profiller: en güvenli profiller olup maliyet açısından oldukça yüksektir, avantajları arasında istenilen renge boyatılabilmesi gelmektedir. Poliüretan dolgulu paneller kadar ısı yalıtımı sunamamaktadır.

Kepenkleri tek başına düşünmek veya haddinden büyük motor takarak sorunsuz çalışacağını düşünmek en büyük hatalardan biridir. Örneğin normalde 6 metreye genişliğe kadar dayanımı olan bir profili katalog üzerinden değerlendirerek yeter demek, mevcut yerde oluşabilecek rüzgar veya hava akımını yok saymak kepengin patlamasına neden olacaktır. Aynı şekilde normalde 120 NM motorun yeteceği bir kepengi garaj kepengi olarak kullanmak için 330 NM veya Zincirli 600 NM motor bağlamak da hiçbir işe yaramayacaktır. Dilenirse motoru yere koyarak yüksüz çalışmada da ısındığı ve 4 / 6 dakikada termik attığı görülebilir.

Aklınıza takılan sorular ve talepleriniz için bu başlığın altına veya iletişim kısmına yazabilirsiniz.  Kepenk ölçülerini bildirirken özellikle en büyük dış ölçüyü yani dikme arkasından dikme arkası ve kutu/davlumbaz dahil ölçüyü bildirmeniz rica olunur.

Ayrıca garajlar için kepenk yerine seksiyonel garaj kapısı da tercih edilebilir, seksiyonel garaj kapıları hem daha sık çalışmaya uygundur hem de yapılara değer katarak günümüzde tercih edilir hale gelmişlerdir.

motorlu kepenk ölçü alma kılavuzu
Motorlu kepenk ölçü alma kılavuzu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir